Double knitting, tweezijdig breien

Een nieuwe uitdaging in het breien is tweezijdig breien, in het Engels heet dat double knitting.
Het is een manier om met verschillende kleuren te breien, in een patroon, zonder dat je aan de achterkant van je werk draden hebt lopen. De voorkant en de achterkant brei je tegelijkertijd, die worden elkaars tegenovergestelde, en de draden lopen tussen de voor- en achterkant in. Het werk wordt dus meer dan dubbeldik, omdat de draden ook nog voor wat extra dikte zorgen.
Als eerste heb ik een paar wanten geprobeerd, ik heb namelijk altijd koude handen, mijn temperatuurregelaar doet het niet meer zo goed sinds ik sarcoïdose heb.

IMG_1751.JPG
Hierboven zie je de wanten met dezelfde kleur buiten ( de paars/roze verloopkleur) en hieronder zie je de wanten met elk een andere kleur buiten. Het patroon is een mengeling van een zelfbedacht patroon en wat kijken bij patronen van anderen en die weer een beetje aanpassen zodat ze bij elkaar passen.

IMG_1752.JPG
Het is een leuke techniek, alleen moet je er heel goed bij nadenken terwijl je aan het breien bent, dus het gaat niet snel.

Vervolgens ben ik begonnen met een sjaal voor mijn man. Ik wilde veel tinten gebruiken die samen een licht/donker kleurpatroon zouden maken, en met een hoekig vormenpatroon. Eerst ben ik kleuren gaan kiezen en kwam ik op deze combinatie uit:

IMG_1765.JPG
Daarna aan het tekenen op ruitjespapier, met Excel het verder uitwerken, beginnen te breien, het weer uithalen omdat het toch niet helemaal wordt wat ik wilde, opnieuw tekenen, Excel gebruiken en weer opzetten.
Inmiddels ben ik lekker aan het werk en wordt het naar tevredenheid. Hier zie je de twee kanten van het patroon.

IMG_1782.JPG

IMG_1781.JPG
Ik kan er alleen niet de hele dag door aan werken, want het zijn hele dunne pennen om vast te houden, en ik moet me er heel goed op kunnen concentreren. Maar elke dag een stukje zorgt er ook voor dat het opschiet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s